Prijavi se
Advertisement
 

Pretraga sajta

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Srpski strip: Od crkve do sajber panka
Naši strip-autori zvezde u Francuskoj

„Uspeh srpskih strip autora na frankofonskoj sceni je logičan. Autori ovde nemaju šta da traže, a Francuzi su ih prigrlili, tamošnja publika ih je prihvatila”, kaže za „Blic” Zoran Janjetov (51), jedan od naših najuglednijih strip crtača koji skoro tri decenije radi na francuskom tržištu.

Detaljnije...
 
Izložba o tri generacije savremenog srpskog stripa u Francuskom institutu

Izložba „Nastavlja se... Tri generacije savremenog srpskog stripa“ će biti otvorena u Francuskom institutu u Beogradu 26. februara u 19 časova i trajaće do 13. aprila 2013. godine.

Detaljnije...
 
NAJBOLJI STRIPOVI IZ SRBIJE U 2012. GODINI
 
30.01.2013. Zivojin Tamburic
     Strip scena i izdavaštvo u Srbiji bili su bili su veoma jaki u 2012. godini. Uzimajući u obzir da se stripske knjige obično izdaju u oko 500 kopija, što je tržišno teško rentabilno, nije sigurno koliko će ovaj izdavački entuzijazam trajati, ali, u međuvremenu, ljubitelji stripa mogu da uživaju u mnogim kvalitetnim domaćim i stranim knjigama.
     Stripovi koji slede samo su lični izbor između mnogih domaćih naslova izdatih prošle godine:


     Esmeralda i druge priče
     Petar Meseldžija, crtež, Dusan Vukojev, tekst
     Rosencrantz (www.rosencrantz.rs)

     Novi izdavač, Rosencrantz, počeo je snažno sa tri domaća aluma (Večernja akcija - o pokretu otpora u Beogradu za vreme Drugog svetskog rata, Avanture u gradu svetlosti - humorističke priče o privatnom detektivu / taksisti u Parizu, crtane u popularnom francusko-belgijskom stilu, i Esmeralda). Esmeralda je verovatno umetnički najinteresantniji album i donosi radove od pre dvadeset godina odličnog ilustratora Meseldžije, koji od tada živi i radi u Holandiji, i talentovanog scenariste Vukojeva, u žanru fantazije i naučne fantastike.


     Konstantinovo raskršće #1
     Dragan Paunović, crtež, Dejan Stojiljković, tekst
     System Comics (www.systemcomics.com)

     Ovo je prvi deo budućeg trodelnog grafičkog romana, napisanog od strane Stojiljkovića a baziranog na njegovoj bestseler knjizi Konstantinovo raskršće. Priča se dešava u Srbiji tokom Drugog svetskog rata i prati potragu Nemaca za mističnim mačem rimskog cara Konstantina Velikog. Priča takođe obrađuje sudbine interesantne grupe karaktera, od kojih su neki izmišljeni (vampiri), a neki realni (lokalci, političari, vojnici), što omogućava bogatu naraciju u više slojeva. Crtež novodolazećeg umetnika Paunovića je realističkog usmerenja, vizuelno atraktivan i zadivljujući dobre dramaturgije.

     Vekovnici #5
     Razni autori, crtež, Marko Stojanović, tekst
     System Comics (www.systemcomics.com)

     Ovaj jedinstveni projekat u stripskoj istroriji u Srbiji počeo je pre pet godina od strane Stojanovića, scenariste, i velikog broja umetnika sa Balkana koje je on okupio da crtaju njegove priče. Postoje do sada pet glavnih albuma, jedan "odvojeni" i jedan "nulti". Glavna priča je o dvojici vampira kroz vekove, ali je još uvek daleko od konačnog razrešenja, kako po pitanju početka, tako i po pitanju završetka narativnog toka. Ovi albumi biće dragocenost u rukama skupljača kada scenarista i mnogi od ovih cratača postanu vodeći autori u godinama koje dolaze.Detaljnije...
 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Kraj >>

Rezultati 37 - 40 of 74
Studio Mediaweb