Prijavi se
Advertisement
 

Pretraga sajta

Advertisement
Advertisement
Advertisement
SKC - izložba strip tabli autora iz serijala Vekovnici
Untitled 1

Studentski kulturni centar,
Beograd, Kralja Milana 48
četvrtak, 15. maj u 19h (do 29. maja)
KROZ VEKOVNIKE
izložba strip tabli autora iz serijala Vekovnici
 
"Kada se jednog dana bude pisala istorija domaćeg stripa nemojte biti iznenađeni ako vidite da se mnoge stvari budu računale od pre ili posle pojave „Vekovnika“... Neće proći mnogo vremena, otvorićete antologije, zavirićete u stripovske enciklopedije, surfovati po stripovskim sajtovima i tamo će vas redovno na svakoj drugoj stranici i iza svakog drugog ugla čekati Marko Kraljević i Čen."

Dejan Stojiljković, pisac                 

 
Družina Dardaneli promovisana u Kragujevcu uz pasulj sa radnih akcija
Untitled 1

U galeriji Narodne biblioteke „Vuk Karadžić“ u Kragujevcu je 24.04.2014. održano nesvakidašnje književno-stripsko veče u okviru kojeg je predstavljen rad pisca i strip scenariste Pavla Zelića.

Naime, pored obimne priče o aktuelnom romanu “Peščana hronika”, inspiraciji i pozadini nastanka ovog dela, Zelić je sa spisateljicom Tatjanom Janković govorio i o svojim kratkim pričama i strip serijalu “Družina Dardaneli” koji stvara sa crtačem Draganom Paunovićem.

Veliki broj posetilaca, ljubitelja pisane i crtane reči iz Kragujevca i okoline su ispunili salu do poslednjeg mesta.

Oni su ovom prilikom mogli premijerno da vide table iz drugog dela “Družine Dardaneli” koji se trenutno crta, kao i ilustracije i dodatne materijale vezano za ovaj serijal a na kraju je usledilo iznenađenje za sve prisutne: poslužen je pasulj sa mesom i slaninom iz manjerke, isti kakav se jeo na omladinskim radnim akcijama koje “Peščana hronika” opisuje.

Svi kupci prvog albuma “Družine Dadaneli” su ovom prilikom dobijali i potpisane printove koji su predstavljeni na izložbi.

 
Recenzija albuma "Moderna mitologija rađa svakakva čudovišta"

Sajt "Urban Bug" je objavio interesantnu recenziju našeg strip-albuma "Moderna mitologija rađa svakakva čudovišta", koju je napisao Pavle Zelić - pisac i strip scenarista

Image

Neprebrojne bubice, monstrumčići i pokoji melanholični gitarista naseljavaju svet unutar glave Tihomira Čelanovića, jednog od najboljih domaćih ilustratora i stripadžija, autora svetskog ranga koji ipak uspeva da pored angažmana u belom svetu, uradi i nešto za svoju dušu, i na radost svih nas, zaljubljenika u njegove iščašene junake i priče. Kako sam to definiše, mesto nastanka kratkih storija, skica i ilustracija sakupljenih u ovom albumu je Kfatoliperazus, „prva leteća redakcija na svijetu“. U pitanju je „dirižabl nemjerljivih razmera, čije se prostorije koriste za osmišljavanje crteža, priča i stripova“, a koji krasi naslovnicu prve kolekcije onog najboljeg što Tihomir zna i ume objavljene u Srbiji, iako je pre simboličnih 12 godina takvu imao u Italiji.

Buva Morcina i muva Pedro i njihove avanture u ljudskom oku nevidljivom mikrokosmosu insekata koji pevaju, igraju košarku i proriču budućnost, strašilo Nebojša oživljen pomoću krave sa leptirićima u stomaku, čudovišta Fćuhidi koja otimaju decu da bi im izmišljala gradove, lekcije o sviranju gitare koje se pretvaraju u ljubavne pa i životne savete, sve to i mnogo, mnogo više je sabijeno na skoro 70 strana vrhunskog autorskog izraza. Sentimentalne ali ne i melodramatične, intimne ali ne hermetične, eksperimentalne ali i koherentne, šašave i spontane, ali uvek sa jakom poentom i porukom, ove priče traže višestruka čitanja, a nagrađuju slojevima značenja i imaginacije natloženih u svakoj replici, bogato iscrtanom kadru ili simbolički jakoj sceni.

Kao deo tradicije podjednako jakih alternativnih i „glavnotokovskih“ škola stripa, Tihomir uzima najbolje od oba sveta. Njegovi stripovi su visokoprofesionalni, zanatski i stilski perfektni izrazi jednog samouverenog crtača i pripovedača, a sa druge strane, imaju jak otklon od popularne (super)herojštine, konvencionalnosti zapleta i žanrovskih ograničenja, i u svakom pogledu, mada to autor nigde ne ističe, streme umetničkom nivou koji nonšalantno postižu i u reči i u slici.

Za one koji ga prate preko sajta, ili još bolje, bloga ili za vas koji to još niste učinili a trebalo bi odmah nakon čitanja ovog teksta, Čelanović ostaje jedan od onih novih klasika koji nas dodatno povezuje sa detinjim i naivnim u nama, ali na način koji tera na dodatno promišljanje i raspaljuje maštu. Za one koji ipak više vole da svoju dozu ilustrovanog raja dobijaju u štampanom obliku, „Moderna mitologija rađa svakakva čudovišta“ je nezaobilazna publikacija. Nadamo se samo da sledeću nećemo čekati više od decenije.

link ka recenziji:

http://www.urbanbug.net/magazin/vest/ustajte-tunjavi-intelektualci

 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Kraj >>

Rezultati 37 - 40 of 96
Studio Mediaweb