Prijavi se
Advertisement
 

Pretraga sajta

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Tribina "Strip i književnost"

U okviru projekta Nomad, u petak, 12. jula 2013. godine, u 18 časova, na uglu ulica Knez Mihailove i Vuka Karadžića, održana je tribina pod nazivom „Strip i književnost“. Domaćini prve tribine su bili Pavle Zelić, književnik i strip scenarista i Dragan Paunović, strip autor.

 Kao neposredna ilustracija za razumevanje prožimanja stripa i književnosti poslužilo je predstavljanje izdanja „Družina Dardaneli“, čiji su autori Paunović i Zelić, u izdanju System Comicsa kao i knjiga Pavla Zelića „Peščana hronika“, koja je nedavno izašla u izdanju Lagune.

Projekat Nomad okuplja izdavačke kuće, kulturne centre, pisce, profesore i najširu publiku sa ciljem podizanja čitalačke svesti kod nas. Osnovno pitanje koje Nomad postavlja je: Kako nastaje knjiga? Odgovor na ovo naizgled lako pitanje svi zainteresovani mogu dobiti prisustvom na nekoj od mnogobrojnih radionica i tribina koje se organizuju svakodnevno, u centru grada, preko puta zgrade SANU-a. Vikend je rezerisan za najmlađe, kojima su namenjene radionice ilustracije i škole stripa, dok se radnim danima predstavljaju izdavačke kuće i održavaju tribine („Novinarstvo i književnost“, „Osnovi dramaturgije“, „Prevođenje kao umetnička kategorija“, „Knjiga u nastajanju“, „Predlog za prevod“...).

Sve radionice su besplatne i namenjene su svima.

 
Nova System Comics izdanja (jun 2013)
Untitled 1


Kalvin i Hobs - Strašni Nokturno Vekovnici 6 - Čudovišta
 
XV Balkanska smotra mladih strip autora
Untitled 1

 

Najstariji strip festival na prostoru bivše SFRJ, Balkanske smotre mladih strip autora, obeležavaju petnaestogodišnjicu postojanja rekordom u broju učesnika, koji ih čini jednim od najmasovnijih strip festivala u Evropi i šire! Naime, Balkanske smotre mladih strip autora, koje postoje od jula 1998. godine, zvanično su najstarija strip manifestacija bivše Jugoslavije od dvadesetak danas postojećih strip festivala na ovom prostoru, i održaće se po petnaesti, jubilarni put, 28-30.06.2013. godine u Leskovcu.
 

 

Rekord u masovnosti, koje su Balkanske smotre mladih strip autora postavile 2012. sa 393 učesnika iz 16 zemalja, ove godine je gotovo dvostruko nadmašen, sa 654 učesnika iz 22 zemlje sa tri kontinenta, što ovaj strip festival po brojnosti čini apsolutnim rekorderom čitave Istočne Evrope, i jednim od nekoliko najvećih u Evropi – a sve to u godini u kojoj je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije odlučilo da potpuno uskrati pomoć ovoj manifestaciji!  

Sem učesnika iz čitave Srbije, Grčke, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Rumunije, Makedonije, Crne Gore, Bugarske i Slovenije, dakle prostora Balkana, ove godine pristigli su radovi i iz Italije, Portugala, Nemačke, Francuske, Belgije, Velike Britanije, kao i radovi iz Australije, Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Dominikanske Republike i Argentine, a šlag na slavljeničku tortu festivala stavio je učesnik iz glavnog grada Urugvaja, domaćoj publici u poslednje vreme veoma bliskog Montevidea!

Balkanske smotre mladih strip autora jedinstven je festival, osim po svojoj dugovečnosti i masovnosti, i po svom pedagoškom karakteru, pošto je okrenut radu mladih strip autora. Festival u Leskovcu mladim strip autorima dodeljuje nagrade koje treba da ih ohrabre u daljem bavljenju devetom umetnošću, pa se tako svake godine nagrađuje najbolji mladi strip crtač, ilustrator, strip scenarista i strip teoretičar Balkana. Festival je specifičan i po tome što je usmeren na bolje povezivanje strip stvaralaštva i kulturnih scena balkanskih zemalja. Na festivalu se dodeljuje i plaketa „Nikola Mitrović Kokan“, najstarija nagrada za doprinos srpskom stripu u zemlji.

Petnaesta balkanska smotra će u tri dana svog trajanja posetiocima priuštiti čak dvadeset i jedno dešavanje u vidu ekskluzivnih predavanja, promocija, tribina, predstavljanja, otvaranja izložbi, projekcija animiranih filmova pa čak i jednog koncerta rumunskih strip autora! Prisustvovaće joj čak čerdeset eminentnih strip autora iz inostranstva (Francuska, Belgija, Velika Britanija, Hrvatska, Slovenija, Bugarska, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Rumunija, Crna Gora i Grčka) i pedeset i dva gosta iz čitave Srbije, što su brojke koje prevazilaze prostor Balkana. Specijalni gosti su Belgijanac Mišel Difran, jedan od najpoznatijih scenarista francusko-belgijskog stripa danas, Hrvat Igor Kordej, koji je uspeo da postigne nemoguće i postane prava pravcata strip zvezda i u Evropi i u Americi, Francuz Čaba Kopecki, agent preko koga više od pedeset strip autora sa Balkana rade na francusko-belgijskom tržištu i Vladimir Krstić Laci, jedan od retkih srpskih autora koji sa uspehom radi za strip izdavače širom Evrope.

Sem takmičarske izložbe mladih strip autora Balkana koja je postavljena u Leskovačkom kulturnom centru i koja će biti svečano otvorena 28.6.2013. u 20h, što će ujedno biti i zvanično otvaranje manifestacije, u Galeriji Narodnog muzeja 29.6. 2013.u 20h biće otvorena i izložba „Makedonski strip danas“, na kojoj će biti predstavljena strip scena Makedonije. U pitanju je tek drugo predstavljanje makedonskog stripa van granica Makedonije u istoriji postojanja ove države.
Organizatori Balkanske smotre mladih strip autora su Marko Stojanović i Srđan Nikolić Peka ispred Leskovačke škole stripa „Nikola Mitrović Kokan“, a suorganizator je Leskovački kulturni centar. Manifestacija se organizuje uz pomoć grada Leskovca i kompanije Actavis.
 
 
<< Početak < Prethodna 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Sledeća > Kraj >>

Rezultati 81 - 84 of 121
Studio Mediaweb