Prijavi se
Advertisement
 

Pretraga sajta

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Otvorena izložba strip serijala Vekovnici PDF Štampaj E-pošta
Vekovnici_Izlozba_Otvaranje

LESKOVAC – Književnik i autor bestselera “Konstantinovo raskršće” Dejan Stojiljković otvorio je sinoć izložbu “Pet godina serijala ‘Vekovnici’” u organizaciji leskovačke škole stripa “Nikola Mitrović Kokan” i Galerije Narodnog muzeja u Leskovcu.

“Ovaj projekat je velika stvar za Leskovac i Srbiju, ali i na polju bivše Jugoslavije. Deveta umetnost je još uvek jednako prisutna u svim našim zemljama. Upravo ljudi koji su radili na nekadašnjim zajedničkim stripovima širom Jugoslavije kao što je nekada bio Tron, rade zajedno i na projektu Vekovnici. Sve ove table i sketch book-ovi su dokaz da  će Vekovnici ući u istoriju stripa. Sama tema i glavni lik jednog od serijala Marko Kraljević je idealan prikaz istorije i tradicije, što je jako zabavno, pogotovo za mlade generacije koje su pod uticajem jake globalizacije”, ocenio je književnik Stojiljković.


Tvorac serijala “Vekovnici” i scenarista Marko Stojanović je rekao da u ovom projektu učestvuje oko 60 crtača stripa širom Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije i Rumunije.

“Od prvog izdanja u Politikinom zabavniku pa do danas, u izdanju System Comics objavljeno je 6 romana. Naš strip je prvi u istoriji srpskog stripa sa prvim spin off izdanjem Beskrvnici, na koje smo posebno ponosni. Objavljeni smo širom Balkana, dobitnici smo petnaest nagrada, a sve je to poteklo iz Leskovca. Leskovčki crtači Srđan Nikolić Peka, Marko Nikolić, Ivan Stojanović Fiki, Nikola Matković, Aleksandar Anđelković su i danas dobrim delom zaslužni za uspešnost ovog stripa”, kazao je Marko Stojanović.

Otvaranju izložbe povodom petogodišnjeg jubileja prisustvovali su i strip crtači Vekovnika iz Leskovca i Niša. Izložba je pre Leskovca bila postavljena u Zaječaru.

 
Studio Mediaweb