Prijavi se
Advertisement
 

Pretraga sajta

Advertisement
Advertisement
Advertisement
NAJBOLJI STRIPOVI IZ SRBIJE U 2012. GODINI PDF Štampaj E-pošta
 
30.01.2013. Zivojin Tamburic
     Strip scena i izdavaštvo u Srbiji bili su bili su veoma jaki u 2012. godini. Uzimajući u obzir da se stripske knjige obično izdaju u oko 500 kopija, što je tržišno teško rentabilno, nije sigurno koliko će ovaj izdavački entuzijazam trajati, ali, u međuvremenu, ljubitelji stripa mogu da uživaju u mnogim kvalitetnim domaćim i stranim knjigama.
     Stripovi koji slede samo su lični izbor između mnogih domaćih naslova izdatih prošle godine:


     Esmeralda i druge priče
     Petar Meseldžija, crtež, Dusan Vukojev, tekst
     Rosencrantz (www.rosencrantz.rs)

     Novi izdavač, Rosencrantz, počeo je snažno sa tri domaća aluma (Večernja akcija - o pokretu otpora u Beogradu za vreme Drugog svetskog rata, Avanture u gradu svetlosti - humorističke priče o privatnom detektivu / taksisti u Parizu, crtane u popularnom francusko-belgijskom stilu, i Esmeralda). Esmeralda je verovatno umetnički najinteresantniji album i donosi radove od pre dvadeset godina odličnog ilustratora Meseldžije, koji od tada živi i radi u Holandiji, i talentovanog scenariste Vukojeva, u žanru fantazije i naučne fantastike.


     Konstantinovo raskršće #1
     Dragan Paunović, crtež, Dejan Stojiljković, tekst
     System Comics (www.systemcomics.com)

     Ovo je prvi deo budućeg trodelnog grafičkog romana, napisanog od strane Stojiljkovića a baziranog na njegovoj bestseler knjizi Konstantinovo raskršće. Priča se dešava u Srbiji tokom Drugog svetskog rata i prati potragu Nemaca za mističnim mačem rimskog cara Konstantina Velikog. Priča takođe obrađuje sudbine interesantne grupe karaktera, od kojih su neki izmišljeni (vampiri), a neki realni (lokalci, političari, vojnici), što omogućava bogatu naraciju u više slojeva. Crtež novodolazećeg umetnika Paunovića je realističkog usmerenja, vizuelno atraktivan i zadivljujući dobre dramaturgije.

     Vekovnici #5
     Razni autori, crtež, Marko Stojanović, tekst
     System Comics (www.systemcomics.com)

     Ovaj jedinstveni projekat u stripskoj istroriji u Srbiji počeo je pre pet godina od strane Stojanovića, scenariste, i velikog broja umetnika sa Balkana koje je on okupio da crtaju njegove priče. Postoje do sada pet glavnih albuma, jedan "odvojeni" i jedan "nulti". Glavna priča je o dvojici vampira kroz vekove, ali je još uvek daleko od konačnog razrešenja, kako po pitanju početka, tako i po pitanju završetka narativnog toka. Ovi albumi biće dragocenost u rukama skupljača kada scenarista i mnogi od ovih cratača postanu vodeći autori u godinama koje dolaze.


     Devedesete
     Wostok i Grabowski, crtež i tekst
     Omnibus (www.omnibus.rs/strip)

     Radovi Wostoka i Grabowskog držali su strip scenu Srbije u devedesetim godinama prošlog veka, kada je većina autora prestala da radi ili su radili za inostrane izdavače. Ova kolekcija njihovih kratkih grafičkih priča, originalno ručno štampanih i distribuiranih u devedesetim, predstavlja ovaj talentovani i originalni artistički tandem. Njihove priče, kod kojih dominiraju velike tamne pozadine, su u suštini duhovite, sarkastične ili čak bajkovite, i uopšte ne govore o teškoj sitiaciji u Srbiji tokom raspadanja Jugoslavije. Međutim, ispod površine ovih groteskno crtanih priča može se nazreti da one dolaze od strane senzitivnih autora, koji su i te kako pod uticajem očajne situacije oko njih, ali koji traže kratki zaborav u svojim izmišljenim svetovima.
     Filip i Olga, knjiski moljci
     Dušan Pavlić, crtež, Zoran Penevski, tekst
     System Comics (www.systemcomics.com)

     Ovo je jedan mali dragulj od strane talentovanih autora Pavlića i Penevskog, o životu među knjigama (i jedenju istih). Par knjiških moljaca, dobro razvijenih karaktera kako likovno tako i psihološki, filozofiraju o životu, knjigama i ljudima. Humorne anegdote o ovim neprimetnim bićima donose sjajne metafore o našem sopstvenom bitisanju.(Tekst je originalno objavljen na engleskom jeziku 27. janura 2013. godine na sajtu Pola Graveta, engleskog kritičara i istoričara stripa, zajedno sa izborima najboljih stripova iz mnogih drugih zemalja sveta:
paulgravett.com/index.php/articles/article/pg_tips_best_of_2012)
 
Studio Mediaweb