Prijavi se
Advertisement
 

Pretraga sajta

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Izložba o tri generacije savremenog srpskog stripa u Francuskom institutu PDF Štampaj E-pošta

Izložba „Nastavlja se... Tri generacije savremenog srpskog stripa“ će biti otvorena u Francuskom institutu u Beogradu 26. februara u 19 časova i trajaće do 13. aprila 2013. godine.

Na njoj će kroz originalne strip table i dvojezični katalog sa tekstovima naših eminentnijih strip istoričara Zdravka Zupana, Slobodana Ivkova i Zorana Stefanovića biti predstavljeno preko 200 strip crtača i scenarista iz Srbije koji su aktivni, stvaraju i pozicioniraju se na strip sceni u Srbiji ali i svetu, sa fokusom pre svega na francuskom strip tržištu počev od 1980-ih pa do današnjeg dana.


Osmišljen je i atraktivan prateći program izložbe u Francuskom institutu u Beogradu, koji će obuhvatiti: tribinu na temu veza francusko-belgijskog i srpskog stripa (28. februara, 18 časova) i francusko-belgijskog stripa u Srbiji (19. marta, 18 časova) i, najzad, jedan dan otvorenih vrata (21. marta) kada će ljubitelji devete umetnosti moći na licu mesta u Francuskom institutu da prate stvaranje strip crteža u čast nedavno preminulog čuvenog francuskog autora Moebijusa i da posete sajam strpova domaćih izdavača.

 


Tri generacije, navedene u podnaslovu izložbe, vezane su za 80-te i 90-te godine 20. veka i novi milenijum. Autori u Srbiji su stvarali i tokom prvog perioda, poslednjeg „zlatnog doba“ stripa na ovim prostorima, ali i tokom 90-ih, kada su i dalje objavljivali, makar u alternativnim „uradi sam“ publikacijama da bi se posle 2000. godine, ponovo se stvorile mogućnosti za rad kod stranih, uglavnom francuskih izdavača. Srpska strip scena, je sve ovo vreme dokazivala svoju vitalnost i relevantnost u svetskim okvirima i doživljava rast broja autora, izdanja i dela koji ne prestaje do danas.


Simboličan naslov „Nastavlja se...“ asocira na ranije značajne međunarodne promocije autora iz Srbije na izložbama: „Jugoslovenski strip 1866-1986“ održanoj u Jugoslovenskom kulturnom centru u Parizu 1986. godine i „1h59“, realizovanoj 2000. godine na najvećem svetskom strip festivalu Angulem u Francuskoj (i neposredno potom u Kulturnom centru u Parizu).

 

Takođe, ova izložba se nadovezuje na novije inicijative u promociji naših autora kroz aktivnosti Francuskog instituta u Srbiji i „Udruženje stripskih umetnika Srbije“ i drugih organizacija i institucija kulture.


Konačno, cilj izložbe je dalje priznavanje stripa kao punopravne umetnosti u Srbiji kako bi potvrdio isti status koji već decenijama ima u Francuskoj i drugim zemljama sa tradicijom ove, devete umetnosti.

 
Studio Mediaweb