Prijavi se
Advertisement
 

Pretraga sajta

Advertisement
Advertisement
Advertisement
OTADŽBINA - promocija 22.Maja 2015 PDF Štampaj E-pošta

 

OTADŽBINA, roman u stripu Nine Bunjevac konačno će biti objavljen u Srbiji. Knjiga će se predstaviti u “Centru za kulturnu dekontaminaciju” u Beogradu u petak 22. maja 2015 godine i ujedno ovo je prvi zajednički poduhvat srpskog i hrvatskog izdavača u izdanju jedne knjige na ovim prostorima. Reč je o izdavačkim kućama “System Comics” iz Beograda i “2x2” iz Zagreba.

“Otadžbina” (U originalu “Fatherland”) je vrlo uspešno predstavljena u severnoj Americi (Kanada i SAD), zatim i u Evropi gdje Nina bila gost Sajma knjiga u Puli, kao i sajma knjiga u Lajpcigu, gde je primljena kao međunarodna zvezda. Doživela je izvrsne kritike u njemačkim, francuskim, engleskim i hrvatskim medijima. “Guardian” ju je uvrstio na godišnju listu najboljih strip-romana za 2014. godinu, a američko izdanje se našlo na 6. mestu “New York Times” bestseler-liste.

Strip u romanu “Otadžbina” je autobiografski roman, nacrtan filigranskim grafičkim stilom, a govori o sudbini Nininog oca, kao i njene porodice u vremenu posle Drugog svetskog rata, gde se priče isprepliću i pričaju jednu od najpotresnijih priča u domaćoj književnosti i stripu, a koja itekako govori i o našim vremenima.
U centru priče je otac, Petar Bunjevac, koji se posle političkog progona seli u Kanadu gde postaje član “Otadžbine”, ekstremističke srpske organizacije. S jedne strane priče, autorka priča vlastitu potresnu priču o svojoj porodici, ali i u svom delu traži odgovor na pitanje kako je njen otac postao – terorist, koji će poginuti u eksploziji prilikom montiranja bombe.

Untitled 2

NINA BUNJEVAC - BIOGRAFIJA

Nina Bunjevac rođena je 1973. godine u Kanadi, a prve je umetničke korake napravila u učionicama Škole za primenjenu umetnost „Đorđe Krstić“ u Nišu. Devedesete se iz Jugoslavije seli natrag u Kanadu, gde nastavlja umetničko obrazovanje na Art Centre of Central Technical School. Godine 1997. diplomira crtanje i slikanje na Ontario College of Art and Design. Narativna komponenta njenih instalacija tražila je novi i primereniji izraz pa je Nina karijeru slikarke, vajarke i profesorke likovnog zamenila karijerom strip-pripovedačice. Naslonjena na poetiku autora poput Dejvida Bosvela, Dejvida Sima, Džojsa Farmera, Kima Dajča, Aleksandra Zografa, Zorana Janjetova, Wostoka, Željka Paheka i Darka Perovića, sklona multimedijalnim citatima i poetičkim manirizmima filmaša poput Dušana Makavejeva, Lene Vermiler, Džona Votersa, Alehandra Hodorovskog i Rajnera Vernera Fasbindera, Nina Bunjevac utiskuje prepoznatljiv autorski pečat u korpus savremene sekvencijalne umetnosti.

Stripovi Nine Bunjevac mogu se pronaći u brojnim časopisima, antologijama i kompilacijama, kao što su, između ostalog, Komikaze, Black (Italija), GIUDA (Italija), Stripburger, Zone 5300 (Nizozemska), Stripolis, ArtReview (UK), Asiatroma/Le Dernier Cri (Francuska), Broken Pencil, Exile, Taddle Creek (Kanada), Mineshaft i The Best American Comics (SAD).

Zbirku kratkih strip-priča naslovljenu „Hladna kao led“ objavljuje u Srbiji (Omnibus, 2011). Zbog izrazito kritičkog stava prema radikalnim elementima srpskog društva i Srpskoj pravoslavnoj crkvi, zbirka „Hladna kao led“ doživljava oštre kritike čitalaca, čime se gotovo trenutno potvrđuje kao jedno od najvažnijih izdanja ove decenije. Isti album, ovaj put pod nazivom „Heartless“, u septembru 2012. objavljuje kod kanadskog izdavača Conundrum Press, a potom i kod francuskog izdavača Ici-même Editions.

Na 11. Međunarodnom bijenalu ilustracije 2011. godine, Nina Bunjevac prima nagradu Međunarodno Zlatno pero Beograda za ilustraciju na korici antologije „Ženski strip na Balkanu“ (Fibra, 2010). Za album „Heartless“ 2013. prima kanadsku The Doug Wright Award u kategoriji najboljeg novog talenta.
Ninina druga strip-knjiga „Fatherland“ objavljena je i predstavljena u Ujedinjenom Kraljevstvu i Kanadi u septembru 2014, kod izdavača Cape Graphic/Random House. S velikim uspehom i zanimanjem Nina je predstavila i hrvatsko izdanje ove knjige, pod naslovom „Zemlja otaca“, na festivalu Sa(n)jam knjige u Puli, gde je bila jedna od zvezda.

Početkom 2015. godine predstavljeno je i nemačko izdanje na sajmu u Lajpcigu, a potom i vrlo uspešno francusko izdanje u Parizu. U pripremi je slovenačko izdanje, a o odjeku „Otadžbine“ najbolje govori podatak da se knjiga našla na listi najprodavanijih „graphic novels“ New York Timesa.

Više o autorki i njenim delima na www.ninabunjevac.com

</p>

 
Studio Mediaweb