Prijavi se
Advertisement
 

Pretraga sajta

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Vekovnici - autori PDF Štampaj E-pošta

VEKOVNICI 0 - Bajka i druge istine

1. Marko Stojanović rođen je 17.5.1978. godine u Leskovcu gde i danas živi i radi kao profesor engleskog jezika. Vodi sa Srđanom Nikolićem Pekom leskovačku školu stripa „Nikola Mitrović Kokan”. Već četrnaest godina, crta stripove i prevodi ih (Hellboy, Hardboiled, Raptors, Sky Doll). Scenarista je strip albuma Maks Debris, Crne duše, Postelja od gloga, Rekvijem, Pasiji životi, Prah, Pepeo, Le Dico des Hommes, Le Dico des Femmes, Les 69 secrets à savoir sur les Femmes, Les 69 secrets à savoir sur les Hommes i serijala Vekovnici (koji se objavljuje u Politikinom Zabavniku).Piše za nekoliko časopisa (kolumnista je sajta UPPS – www.upps-sajt.com), a autor je i knjige eseja o stripu pod nazivom Južnjačka Uteha u izdanju Niškog Kulturnog Centra u ediciji Eldorado. Takođe je i glavni i odgovorni urednik niškog strip časopisa Strip Pressing, urednik za strip časopisa Think Tank iz Leskovca kao i idejni tvorac i suorganizator Balkanskih smotri mladih strip autora, najstarijeg strip festivala na prostoru bivše SFRJ.

 

2. Rajko Milošević Gera rođen je u Beogradu, 1959. godine. Završio je Dizajnersku školu, odsek ambalaže. Od 1981-1984. godine biva jako aktivan u svetu muzike sa svojim Strip Blues Band-om, a potom napušta muziku u pokušaju da počne živeti od crtanja. Radovi mu se objavljuju u svim bitnijim jugoslovenskim strip revijama tokom osme decenije prošlog veka... Septembra 1991. prelazi u Španiju (Barselona) gde do danas živi sa porodicom. Od tada je objavljivao u svim važnijim španskim strip edicijama, radio na polju advertajzinga za muzeje, banke, mnogobrojna reklamna studija, a sarađivao je i sa španskim, danskim i italijanskim studijima za animaciju. Trenutno za francuskog izdavača Glénat radi dva tekuća serijala: Le Lievre de Mars (scenarista Patrick Cothias) i Howard Blake, a za DC/Warner Vertigo ediciju uspešni serijal Scalped, čiji je kreator sa scenaristom Jason Aaron-om. U Srbiji je objavio dva albuma, Hauard Blejk – Pod svetloću senke i Ubice kao ti i ja. Dobitnik je niza priznanja, među kojima se izdvajaju Zlatno pero (Beograd, 1988.), nagrada za najbolje realističko domaće ostvarenje za strip Teksaški jahači (3. vinkovački salon jugoslovenskog stripa, 1986.), nagrada za doprinos srpskom stripu na 7. Međunarodnom salonu stripa u Beogradu 2009. godine…

 

3. Sebastijan Čamagajevac rođen je 1972. godine u Zagrebu gdje se i školuje, te 2003. godine završava Akademiju likovnih umjetnosti. 1993. godine bio je nagrađen na značajnom svjetskom natjecanju za ilustracije iz područja znanstvene fantastike „L. Ron Hubbard’s Illustrators of the Future“. CEEPUS-ova stipendija omogućila mu je 1999. godine boravak na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani. U to je vrijeme radio i kao ilustrator u vanjsko – političkoj redakciji dnevnih novina DELO, a počeo je surađivati i s najvećim nakladnikom u Sloveniji, Mladinskom knjigom. Ilustrirao je različite publikacije (beletristiku, stručne tekstove, udžbenike, naslovnice časopisa…) za mnoge nakladnike u Hrvatskoj, Sloveniji i Velikoj Britaniji. Jedan je od pokretača strip fanzina „Endem“ koji okuplja ponajprije mlade, još neafirmirane autore. Dobitnik je prve nagrade na „Salonu stripa“ u Vinkovcima, prve nagrade za strip „Salona mladih“ te prve nagrade za strip od jedne table „Top Secret“ na festivalu „Crtani romani šou“ u Zagrebu. Izlagao je na više skupnih izložbi od kojih bi trebalo izdvojiti ”Biennale mladih Europe i Mediterana”, koji se održao 1999. godine u Rimu. 2008. godine izlaže mapu grafika «Kalvarija” na samostalnoj izložbi u knjižnici Galženica, Velika Gorica. Član je ULUPUH-a, a od 2007. godine i HZSU-a.

 

4. Filip Andronik rođen je 28. februara 1981. godine u Sarajevu. Po završetku Srednje škole primijenjenih umjetnosti 1999. godine odlučio se baviti crtanjem stripova. U predstojećim godinama objavljivao je radove u skoro svim časopisima u domovini, a u inostranstvu u samo nekoliko – i to mahom zahvaljujući uspjehu njegovog strip lika „Amnezija, super junak sa problemom s pamćenjem“. Radi kao dizajner i ilustrator u izdavačkoj kući Šahinpašić u Sarajevu.

 

5. Ozren Miždalo rođen je zime gospodnje 4. februara 1982. godine u Zadru, Hrvatska. Crta još od malih nogu, kada mu omiljene igračke postaju drvene bojice i brzo otkriva svoju prvu ljubav, strip. Osnivanjem strip kluba “Andrija Maurović” u Kotoru dobija priliku da tu ljubav razvije u potpunosti. Učestvovao je u kreiranju strip fanzina “Panćofi” i učestvovao u velikom broju izložbi i akcija. Bio je urednik radio-emisije “Deveta Zona” na radio Kotoru koja se bavila devetom umetnošću i njenom istorijom. Kasnije je bio jedan od osnivača “Centra za afirmaciju stripa”, Udruženju crnogorskih strip autora , i jedan od pokretača elektronskog magazina “Zona 9”. Radio je stripove i ilustracije za razne časopise, listove i magazine, kao što su: “Dan”, “Karampana”, “Onogošt”, “Ćakulona”, dječije časopise “Cvrčak”, “Biseri” i “Čarobnjak”. Ilustrovao je udžbenik fizike za 1. razred gimnazije, udžbenik latinskog za 3.razred gimnazije, i udžbenik maternjeg jezika za 6.razred osnovne škole. Dobitnik je druge nagrade za ilustraciju na 10. Balkanskoj smotri mladih strip autora u Leskovcu. Još uvijek živi i radi u Kotoru.

 

6. Damjan Mihailov rođen 27.08.1984. godine u Skoplju, Makedonija, gde i danas živi i radi. Godinama odoleva diplomiranju na arhitektonskom fakultetu. Trenutno je zaposlen kao glavni animator crtane serije “Ednooki”, a osim toga se bavi i izradom ilustracija i stripova. Jedan je od administratora makedonskog internet strip portala www.makstripovi.com.

 

7. Aleksa Gajić rođen je 1974. godine u Beogradu. Diplomirao je na Akademiji primenjenih umetnosti 1998. godine u klasi profesora Rastka Ćirića strip albumom „Technotise”. Od 1996. ilustrator je Politikinog Zabavnika. Od 2000. godine radi za francusku izdavačku kuću Soleil za koju je sa scenaristikinjom Valeri Manžin objavio šest strip albuma serijala „Le Fléau des dieux”, koji su nakon toga objavljeni u još osam zemalja, uključujući i Ameriku (Marvel). U izdanju System comics-a u Srbiji objavio je, osim svih šest albuma serijala “Bič Božji”, i autorski album „U šrafovima” kao i dva izdanja albuma „Technotise”. Ilustrovao je brojne knjige i časopise. Autor je nekoliko muzičkih i reklamnih spotova. Od 2006. do 2009. godine radio je na svom prvom dugometražnom animiranom filmu „Tehnotise – Edit i Ja”. Živi sa svojom porodicom u Zemunu i radi na novom stripovskom projektu za Soleil.

 

8. Ive Svorcina opčinjen je fantasy & SF ilustracijama od ranog djetinjstva. Strip ga nije pretjerano zanimao sve dok, došavši u Zagreb 2004. godine, nije upao na strip-radionu Tihomira Tikulina Tice. Tamo upoznaje čari strip izričaja kao i zanimljive ljude koji će mu promijeniti život. Radio je kao kolorist na stripu „Evanđelje po Mateju” sa crtačem Daliborom Talajićem za francuski Delcourt, te sada radi sa Igorom Kordejem na drugom albumu „L’Idole et le Fleau” za 12 Bis. Paralelno studira računarstvo.

 

9. Denis Dupanović rođen je 30.5.1984. godine u Bihaću. Stripom se konkretnije bavi od svoje jedanaeste godine. Pohađao je Leskovačku školu stripa „Nikola Mitrović Kokan” nekoliko godina. Izlagao je na brojnim izložbama gde osvaja par nagrada. Objavljivao je u nekoliko domaćih strip časopisa, i ponešto u Francuskoj, te je ilustrovao par knjiga. Trenutno se bavi radom na „Zabavi za celu porodicu”, te još par ličnih i skupnih projekata. Osim stripa, bavi se i ilustracijom. Živi i radi u Bihaću.

 

10. Đorđe Milijanović je rođen 17.02.1982. godine u Beogradu i vrlo je rano počeo da otkriva draži stripa i ilustracije. Priključio se školi stripa „Đorđe Lobačev” ubrzo posle njenog osnivanja 1992. godine i od tada učestvuje u kolektivnim izložbama škole kao i na brojnim domaćim i međunarodnim strip konkursima. Završio je odsek za Grafički dizajn na Nuova Accademia di Belle Arti u Milanu 2006. godine i od tada se profesionalno bavi ilustracijom, grafičkim dizajnom i stripom.

 

11. Aleksandar Sotirovski (Bitolj, 1971.), makedonski je strip autor i illustrator koji ove godine slavi 20 godina crtačkog staža. Radi stripove, ilustracije i koncepte za film i kompjuterske igre, za razne izdavače i kompanije širom sveta. Svoje radove objavio u Makedoniji, Srbiji, Francuskoj, Americi, Poljskoj, Turskoj, Grčkoj, Australiji, Japanu… Trenutno radi na dva animirana projekta i dve kompjuterske igre kao concept artist, četiri strip projekta i ilustruje knjige u slobodno vreme.

 

12. Mijat Mijatović rođen je u Gornjem Milanovcu 6. jula 1970.god. Prve likovne radove koje objavljuje bile su ilustracije u dečjem časopisu „Zmaj” i karikature poznatih ličnosti u „Dečjim Novinama”. Sledi saradnja sa „Enigmom”, „Super tinom”, „Politikom Ekspres” koja mu početkom devedesetih prva objavljuje strip „Plejbek” koji je bio parodija estradnih dešavanja u Srbiji. Ilustracije i stripove redovno, do gašenja tih časopisa. Objavljuje u „Velikom Dvorištu” i „Malom Dvorištu”, dečjim časopisima beogradskog Draganića, u „Tik Taku” i „Zeki”, takodje časopisima za decu. Mnoštvo ilustracija i stripova objavio u nedeljnim i dnevnim novinama i drugim časopisima u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je Grand Prix-a trećeg međunarodnog beogradskog festivala stripa 2005. godine. Stripove je objavljivao u „Grafičkoj Zaveri” i „Strip Pressingu”... Ilustrovao je nekoliko knjiga proze i poezije, kao i mnoštvo udžbenika. Dugogodišnji je saradnik izdavačke kuće Pčelica iz Čacka u kojoj od kraja 2009. godine radi kao profesionalni ilustrator. Živi i stvara u Gornjem Milanovcu.

 

13. Ivica Stevanović rođen je u Nišu, godine 1977. Publikovao je više od hiljadu ilustracija u udžbenicima i slikovnicama, među kojima posebno mesto zauzimaju Bukvar (ZUNS, 2003.), Carevo novo odelo (Kreativni centar, 2005.), Daj mi krila jedan krug (Kreativni centar, 2006), Jezik, jezik e pa šta je... (Kreativni centar, 2008.). Ilustruje za Kreativni centar, Zavod za udžbenike, Školsku knjigu, Ružno Pače... Svojevremeno je radio i kao honorarni likovni urednik u Zavodu za udžbenike. Stalni je saradnik novosadskog Solarisa, kao i beogradskog izdavača Mono Manjana, za čije potrebe dizajnira i ilustruje korice knjiga. Grafički romani nove determinacije u vizuelnoj formi, karakterišu ga kao specifičnog autora što potvrđuju značajna grafička dela: Ljubazni leševi (SKC NS, 2004.), Leksikon Likovnih Legija (SKC NS, 2005.), L’Anatomie du ciel (Les Humanoides Associes, 2006.), Katil - niška prikažnja u nekoliko odvojenih grafičkih slika (Everest media, 2008.)... Rani grafički radovi (1997-2000.) ovog autora, sklopljeni u zbirku kratkih strip formi pod grotesknim nazivom Gnusobno-spodoni slučajevi, ili udesi (autorsko izdanje, 2009.), pokušavaju da vizibilitet stripa približe „haiku“ formi... Radi kao docent na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na katedri za grafičke komunikacije (predmet Grafika knjige, i izborni predmet Strip). Dobitnik je više priznanja i nagrada iz oblasti dizajna, ilustracije, karikature i stripa.

 

14. Miroslav Mrva – Otkako se rodio na samom kraju 70-ih, crta, pleše, svira, šara i zbija šale. Bio je ninđa, zrakoplovni tehničar, student grafičkog dizajna i snowboarder. Živi od crtanja već nekoliko godina u Zagrebu, a u slobodno vrijeme planinari, vozi bicikl i obilazi koncerte.

 

15. Radomir Izgarević rođen je 1977. godine u Kragujevcu. Završio je Falkultet primenjenih umetnost u Beogradu u kom danas živi i radi prevashodno baveći se stripom i ilustracijom. Iza sebe ima nekoliko nagrada u domenu pomenutih delatnosti, kao i nekoliko ilustrovanih knjiga za decu realizovanih sa izadavačkom kućom Pčelica iz Čačka s kojom i danas ima aktivnu saradnju. Objavljivao je svoje stripove u Strip Pressingu, a radio je i na drugom albumu Vekovnika „Pasji životi”...

 

16. Mihajlo Dimitrijevski poznatiji kao The Mičo rođen 1978. godine u Bitolju. Radi, živi i sakuplja igračke i stripove u istome gradu. Profesionalno se bavi stripom, ilustracijom, animacijom i karakter-dizajnom desetak godina... Voli da spava.

 

17. Saša Arsenić rođen je 5.12.1978. u Zagrebu, a od 1992. godine živi u Beogradu. Zavrsio je Fakultet primenjenih umetnosti, odsek ilustracija u klasi profesora Rastka Ćirića. Pohađao je školu stripa „Đorđe Lobačev”, a jedan je od članova strip radionice „Đorđe Lobačev” i studija „Soko”. Crtao ilustracije za mnoge časopise, slikovnice, knjige, reklame, storibordove, kao i stripove za magazine „Bager”, „Strip Vilajet” itd. Za Luxor comics i Janus interactiv crtao strip „Tajni agent mačak Izzy” po istoimenoj televizijskoj interaktivnoj igri. Ilustrovao je više udžbenika za „Kreativni Centar” i „Klett”, a za knjigu „U Osmanskom Carstvu” Kreativnog Centra je sa Darkom Pajčinom dobio je nagradu Politikinog Zabavnika na Zlatnom Peru 2007. godine. Na konkursu sa temom “Pozorište i Strip” osvojio je prvu nagradu. Zastupljen je na izložbi „60 godina stripa u Srbiji” Slobodana Ivkova. Na Balkanskoj smotri mladih strip autora u Leskovcu 2007. dobio plaketu „Nikola Mitrović Kokan” za najboljeg ilustratora. 2008. godine imao je prvu samostalnu izložbu sa Darkom Pajčinom u SKC-u Beograd. Na Salonu Stripa 2009. godine takođe u SKC-u njegov strip „Morti” po scenariju Dragane Stojiljković osvojio je nagradu za najbolji scenario. Za projekat strip magazina „Dinamit” crta autorski strip „Repati Džim” po scenariju Petra Petrovića.

 

18. Nikola Matković rođen je 06.04.1988. godine u Leskovcu. Član je leskovačke Škole stripa „Nikola Mitrović Kokan” od 2002. godine. Student je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Radi kao honorarni koncept artist, ilustrator i web designer za animirane filmove i video igre. Izlagao je svoje ilustracije i stripove u Leskovcu, Šapcu, i Kragujevcu. Objavljivao je u „Našoj reči” i „Think Tank-u”. Na 11. Balkanskoj smotri mladih strip autora 2009. godine, dobio je Diplomu (drugu nagradu) za najboljeg mladog balkanskog ilustratora.

 

19. Tihomir Čelanović je rođen 1977. godine u Beogradu. Odrastao je u Kotoru, a završio Fakultet primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu. Radi stripove, ilustruje knjige (uglavnom dečije), povremeno se bavi animacijom i muzikom. Radove je objavljivao u časopisima: „Politikin Zabavnik”, „Striper”, „Lavirint”, „Bager”, „Zvono”, „Veliko Dvorište”, „Malo Dvorište”, „Patagonija”, „Grafička Zavera”, „Strip Pressing”, „Strip Vilajet”, „Think Tank”, „Vreme”, „AARGH!”(Česka republika), „NONZI”(Italija). Radio je za izdavačke kuće: „Draganić”, „Kreativni Centar”, „Mah”, „Medicina Nucleare”, „Soleil”. Imao je par samostalnih izložbi i mnogo grupnih u Kotoru, Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Leskovcu, Angulemu, Parizu. U oktobru 2000. godine, dobio je prvu nagradu na konkursu „La cita 2000” u Torinu, u Italiji. Zbirka kratkih stripova nazvana „Kfatoliperazus” mu je objavljena 2001. godine u Italiji, u izdanju „Medicina Nucleare”. Prvi strip album, „Eudora”, objavio mu je „MAH” 2002. godine u Beogradu, a u novembru iste godine „Medicina Nucleare” ga je objavila u Italiji. „Soleil” je izdao album „Trum: Tai jaje” u maju 2005. godine, u Francuskoj. (www.soleil-lesite.com) U januaru 2008., francuski izdavač Septieme choc je objavio album „TAXI - Gangstars” na kojem je radio sa Kristijanom Cvejićem, Nikolom Vitkovićem i Sinišom Banovićem. Trenutno objavljuje tablu mesečno za „National Geographic Junior” u Srbiji.

 

20. Uroš Begović rođen je 1984. godine u Beogradu gde je završio osnovnu i srednju školu. Crtanjem se aktivno bavi od svoje pete godine, dok je svoj prvi strip (na temu “Porodice Adams”) nacrtao 1994. godine. Od tada, strip postaje dominantna forma izražavanja, a sadržaj najčešće parodične tematike i/ili inspirisan filmovima u maniru Spilberga i Bartona. Tokom 1997. i 1998. godine pohađao je mlađu grupu škole stripa „Đorđe Lobačev” Vladimira Vesovića. Sa 14 godina objavio je svoj prvi strip fanzin „Idiotic Park” pod jakim uticajem Frankena i francuske škole. U periodu 1999-2001. u okviru sopstvene edicije „PjeR Comix” samostalno je izradio i distribuirao još tri strip fanzina. Nakon 2000. godine, teme iz sfere rok muzike (naročito grupe Ramones) postaju deo interesovanja. Od 2004. do 2009. redovno izlaže na SKC-ovom Međunarodnom salonu stripa. Trenutno je apsolvent Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu na Odseku za opštu književnost i teoriju književnosti.

 

21. Lazo Sredanović je rođen 19. 09. 1939. godine u Nikšiću. Školu za primenjene umetnosti završio 1960. godine u Herceg Novom. U Beogradu 1965. godine, diplomirao na Akademiji za primenjenu umetnost, grafički odsek u klasi profesora Mihaila Petrova. Od rane mladosti pokazuje interesovanje za strip, karikaturu i ilustraciju. Prvi strip objavio u svojoj četrnaestoj godini u dječijem listu „Pioniri”. Tokom studija radio ilustracije i karikature za „Ferijalac”, list Ferijalnog saveza Jugoslavije. Tu je redovno objavljivao kaiševe stripa prema scenariju Petra Marša. Ilustrovao je veći broj slikovnica za djecu. Strip „Dikan” crtao je isključivo za „Politikin zabavnik“, i do danas je nacrtao 23 albuma Dikanovih avantura. Danas se bavi grafičkim dizajnom i ilustrovanjem udžbenika, časopisa i slikovnica za djecu. Izlagao je na mnogim salonima karikature u Crnoj Gori i inostranstvu. Dobitnik je više nagrada i diploma. Radi u Beogradu i Krašićima kod Tivta.

 

22. Zdravko Girov rođen je 12.8.1978. godine u Skoplju, Makedonija. Po struci je mašinski inženjer, mada crta stripove od svoje 12-te godine. Pre početka svoje profesionalne karijere imao je nacrtano više od 300 strip tabli. Tokom godina njegov skromni doprinos balkanskom stripu je bio objavljen u raznim balkanskim strip revijama kao što su Think Tank (Srbija), Apokalipsa (Slovenija), Strip Art, Strip Kreator i Lift (Makedonija). Autor je stripa „Osminke” koji nedeljno izlazi u makedonkom teen magazinu „Nash Svet” zadnjih 6 godina kao i kratkog strip serijala „Shtirak Prezents…” za „Avantgarde Magazine”. Zajedno sa Igorom Jovčevskim, Davorom Dramićaninom, Damjanom Mihailovim i Blagojom Milevskim, ponosni je član grupe Tajfa Art.

 

23. Iztok Sitar rođen je jedne olujne noći u Ljubljani, gde je nekim čudom završio i Dizajnersku školu. Pošto je bio veoma loš đak, svi (od staraca i ostale rodbine, do nastavnika i policajaca) su mislili da neće biti ništa od njega – i nisu se prevarili; postao je crtač stripova. Pošto su želje uvek bile iznad mogućnosti, nacrtao je hrpu loših stripova, koje niko ne čita, i par dobrih, koje takođe niko ne čita. U buntovnim tinejdžerskim godinama počeo je da pije, puši i žurira, što striktno radi i sada, i što baš i ne doprinosi kvalitetu njegovih stripova. Uprkos tome, do sada je izdao trinaest albuma, koje poklanja prijateljima za rođendane i Novu godinu, tako da ga niko više ne zove na slavlja. Iako je polupismen (ne zna ni engleski, ni svahili, a kamo li ćirilicu) ponekad napiše i pokoju stripovsku recenziju ili pokoju istoriju slovenačkog stripa. Inače najviše voli da spava, a najviše mrzi kad ga neko probudi.

 

24. Ivan Koritarev rođen je 21.2.1986. godine u Bugarskoj. Pet godina je radio za studije za izradu kompjuterskih igara. Trenutno je stalno zaposlen u u Ubisoft-u. Radio je na nekoliko stripovskih projekata, od kojih treba izdvojiti erotske i humorističke stripove za novinske listove i časopise. Radio je na različitim projektima kao storyboard artist, animator, character designer i tako dalje. Upravo je završio svoj prvi strip album. Dobitnik nagrade za najboljeg mladog balkanskog ilustratora za 2008. godinu na 10. Balkanskoj smotri mladih strip autora u Leskovcu.

 

25. Robert Solanović – Bob rođen 1974. godine u Zagrebu. Tesao zanat kao upisivač slova, fazer na crtićima, ilustrator te crtač storyboardova. Dizajnirao par maskota, prevodio tuđe stripove s engleskog i uz sve to pokušava crtati stripove što mu ponekad i uspije. Autor je popularnog „Mistera Mačka” i koautor kultnih „Kljunova”. Voli svašta, ne voli trpanje u ladice (one figurativne – u prave ionako ne stane). Uzori: Edvin Biuković, Takeshi Kitano, Graham Greene i Rajko Grlić. Živi u Zagrebu.

 

26. Maksim Šimić rođen je u Zagrebu 1.9.1988. godine, gde je i završio Školu primjenjenih umjetnosti i dizajna. Objavljivao je u Strip Pressingu, Sergej Stripu (Sergej, Zečina) i radio na serijalu ZZCP.

 

27. Siniša Banović rođen je u Sarajevu 1979. a u Beogradu živi od 1992. godine. Od 1993. godine je član škole stripa „Đorđe Lobačev“, koju vodi Vladimir Vesović. 2006. godine je diplomirao na Fakultetu primenjenih umetnosti (FPU, Beograd), na odseku primenjena grafika. Objavljivao je ilustracije i stripove u Strip Pressingu, Nacionalu, Digitalu, Stripoteci i Emitoru. Ilustrovao je knjige i udžbenike Euro Guniti-a, Kreativnog Centra i Zavoda za udžbenike. Nacrtao je strip album „40 vaincre sa jalousie” za francusku izdavačku kuću Septieme Choc i sarađivao na strip albumu „Taxi” iste izdavačke kuće. Na Prvom međunarodnom salonu stripa u Beogradu dobio je nagradu za najbolji klasičan strip, a istu nagradu je dobio na Petom međunarodnom salonu stripa u Beogradu zajedno sa Grand Prix-om festivala za strip „Nasleđe” u saradnji sa scenaristom Dejanom Vujićem. Dobitnik je plakete „Nikola Mitrović Kokan” za najboljeg mladog balkanskog ilustratora na Sedmoj balkanskoj smotri mladih strip autora u Leskovcu.

 

28. Andrej Vojković rođen 13. dana 10. meseca 76. godine 20. veka. Voli strip otkad je naučio da čita (i gleda), a crta još od malih nogu (i malih ruku). Živi i radi u Kreativnom centru u Beogradu.

 

29. Milan AnaSTAsijević rođen je 3.8.1981. godine u Pančevu. Završio je Fakultet primenjenih umetnosti (smer ilustracija) u Beogradu, a prvi strip je objavio 1994. godine u Yu Rock Magazinu. Dobitnik je više stručnih nagrada, od kojih je četiri dobio za strip („Jorgovan i Pivski duh“, „Oldtimer“). Bavi se stripom, ilustracijom (stalni je saradnik Politkinog Zabavnika) i grafičkim dizajnom, povremeno i animacijom i vizuelnim efektima. Živi i radi u Beogradu.

 

30. Boris Bakliža rođen je 10.8.1985. godine u Kragujevcu. Završio je Srednju umetničku školu u Nišu, a trenutno je apsolvent na Akademiji primenjenih umetnosti u Kragujevcu na odseku za Grafički dizajn. Nagrađivan je više puta na Međunarodnom salonu stripa u Beogradu, Balkanskim smotrama mladih strip autora u Leskovcu i Međunarodnom salonu stripa u Velesu, Makedonija.

 

31. Milenko Tunjić rođen je u Tuzli 1970. godine. Porijeklom iz sela Bistarac, kod gradića Lukavca, elektroničar je po zanimanju. U Bosni se je amaterski bavio ilustracijom i stripom, pre nego što se preselio sa porodicom, zbog rata, u Australiju. U 27. godini života, uspeo je da, na račun osrednje kvalitetnog portfolija, dobije posao u australijskoj kompaniji koja se bavila dizajniranjem likova za animirane serije proizvedene za Columbia tri-star (zapravo njihov ogranak – Adelaide productions) u Los Anđelesu. Dizajnirao je likove, kreature i ostale sitnice za animirane serije „Godzilla”, „Men in Black”, „Rusty and the Big guy”, te 3D CG serije „Starship Troopers”, „Max Steel” i „Heavy Gear”. Nakon toga radio je dizajn za dugometražni film Adama Sendlera pod imenom „Eight Crazy Nights”. 2000. godine napušta animacijski dizajn i prelazi u industriju video igara gde od početka radi kao konceptualni artist. Promijenio je do sada 3 komapanije. Prva komapanija je bila „Evolution Games”, izdali su jednu igru, baziranu na Nickelodeon-ovoj licenci „Rocket power”. Druga je bila „Pandemic Studios” sa njima je proveo 6 godina radeći koncept dizajn za igre „Destroy All Humans” 1 i 2 te pomažući sa dizajnom za još nekoliko igara koje su oni radili. Prešao je potom u lokalnu kompaniju „Krome Developments” u kojoj još uvijek radi kao koncept artist na licencnoj igri baziranoj na CG animiranom filmu koji dolazi u bioskope ove godine.

 
VEKOVNICI I - Rekvijem
 

1. Marko Stojanović

 

32. Srdjan Nikolic Peka rođen je 11.10.1966. u Marvešu, opština Bojnik. Crta od svoje pete godine, nakon osnovne škole shvata da će mu crtanje biti zanimanje. Stripove crta od šestog razreda. Objavljivao je u Mnogim listovima i časopisima: Naša reč, Tajne Ninđi, Neven, Đački Zabavnik, Arsenal, Creator, Strip pressing, Think Tank, politikin zabavnik, Reč Mladih... Stalni je član žirija od 1998. Na Balkanskim smotrama mladih autora i suorganizator istih u Leskovcu. Stalno zaposlen kao dizajner – operater od 1987. u Leskovcu, gde i živi sa porodicom. Uradio više od 1500 tabli stripa i ilustracija, mnoge od njih u saradnji sa scenaristom Markom Stojanovićem. Jedan je od crtača na serijalu Vekovnici.

 

29. Milan AnaSTAsijević

 
VEKOVNICI II - Pasji životi
 

1. Marko Stojanović

 

33. Ivan Šainović rođen je 30.1.1974. godine u Beogradu. Strip crtač je, concept artist, ilustrator i kolorista.

 
34. Borivoje Grbić rođen je 21.1.1972. u Beogradu. Radio no što voli, a to je strip, I još ponešto…
 
VEKOVNICI III - Prah
 

1. Marko Stojanović

 

35. Milorad Vicanović – Maza rodjen 1965. godine u Banja Luci. Živi u Laktašima, gde je suvlasnik firmopisačke radnje „ABC design”. Stripove i ilustracije objavljivao u Glasu, Prelomu, Žalosnoj svesci, Strip magazinu, Našim danima, Školarcu, Sirijusu, Enei, Think Tanku i Strip Pressingu. Ilustrovao i veći broj knjiga, slikovnica i udžbenika. Bio je član strip grupe „Deveta dimenzija”. Imao je više zajedničkih i samostalnih izložbi stripa u Banja Luci , Laktašima, Sarajevu, Palama, Laktašima, Leskovcu, Vinkovcima, Zagrebu, Bitolju i Velesu. Sa scenaristom Nenadom Suzićem radi strip Školan Ford koga je do sada izašlo četiri broja obima od po 108 strana. Za časopise Bucko i Klik iz Banja Luke radi mesečne table (u koloru). Takodje radi na nekim projektima s ciljem dobijanja angažmana u Francuskoj.

 

36. Dejan Sedlan je rođen 15.03.1972. u Novom Sadu gde i danas živi i radi. Bavi se stripom, slikarstvom i dizajnom. Objavljivao je u naučno – fantastičnom časopisu Alef, Strip Pressingu, Stripburgeru, Pressingu, Bumerangu i fanzinu Zinfan Trips. Izložbe je imao u Kulturnom centru Novog Sada, Jazz festivalu Novi Sad kao i na ,,Break 21” u Sloveniji. Učesnik je više Balkanskih smotri mladih autora u Leskovcu. Biografija i strip mu se nalaze u knjizi Toze Obradovića Novosadski strip.

 

37. Igor Jovčevski, rođen 05. 05. 1976. u Skoplju. Svoje iskustvo gradio je preko crtanja stripova i vrlo preciznog tuširanja (nasleđe arhitektonskog fakulteta), preko rada u studiju za animaciju Storyboard Studio kao i preko rada za nemačkog izdavača Arcane Codex Nahterstahl gde je radio ilustracije za rule books, kao i dečije stripove i ilustracije koje radi u zadnjih pet godina. Dobitnik je diplome za ilustraciju na osmoj Balkanskoj smotri mladih strip autora u Leskovcu 2006, nagrade ,,Zlatan Strip” na strip salonu u Velesu 2007, kao i nagrade sponzora na petom i šestom Međunarodnom salonu stripa u Beogradu 2007. i 2008. godine. Objavljivao je svoje stripove u skoro svim ex-yu republikama Strip Art, Strip Kreator (Makedonija), Think Tank (Srbija), Re (Hrvatska), Apokalipsa (Slovenija), kao i ilustracije na nemačkom i američkom tržištu.

 

38. Zoran Jovanović rođen je 1979. u Brčkom, Bosna i Hercegovina. Crtanjem i slikanjem se bavi od kad zna za sebe. Završio je Escola Joso školu u Barseloni 2003. godine. Živi i radi u Zemunu.

 
VEKOVNICI IV - Pepeo
 

1. Marko Stojanović

 

35. Milorad Vicanović – Maza rodjen 1965. godine u Banja Luci. Živi u Laktašima, gde je suvlasnik firmopisačke radnje „ABC design”. Stripove i ilustracije objavljivao u Glasu, Prelomu, Žalosnoj svesci, Strip magazinu, Našim danima, Školarcu, Sirijusu, Enei, Think Tanku i Strip Pressingu. Ilustrovao i veći broj knjiga, slikovnica i udžbenika. Bio je član strip grupe „Deveta dimenzija”. Imao je više zajedničkih i samostalnih izložbi stripa u Banja Luci , Laktašima, Sarajevu, Palama, Laktašima, Leskovcu, Vinkovcima, Zagrebu, Bitolju i Velesu. Sa scenaristom Nenadom Suzićem radi strip Školan Ford koga je do sada izašlo četiri broja obima od po 108 strana. Za časopise Bucko i Klik iz Banja Luke radi mesečne table (u koloru). Takodje radi na nekim projektima s ciljem dobijanja angažmana u Francuskoj.

 

39. Daniel Atanasov rođen je u Jambolu u Bugarskoj 1979. Od malena je zainteresovan za animaciju, kompjuterske igre i stripove, kao i za sve povezano s mangom. Radio je storibordove za nekoliko holivudskih produkcija. Sada živi i radi u Sofiji kao art direktor u kompaniji za igre Ubisoft-Bugarska. Učestvovao je u nekoliko internacionalnih projekata kao što su Dez Skin’s „Comic Art Now“, The Mammoth Book of Best New Manga, Street Fighter Tribute Book, Vekovnici... Takođe je radio kao ilustrator za Fantasy Slight Games i njihov projekat Shadowar, kao i za škotskog izdavača Barington Stoke. Osvojio je nekoliko internacionalnih nagrada na festivalima Japan Media Arts Festival, International Manga Anime Festival, International Manga Award, Balkanske Smotre Mladih Strip Autora (najbolji mladi balkanski strip crtač za 2007. godinu). Radi na polju kompjuterskih igara, animacije i stripa.

 

4. Filip Andronik rođen je 28. februara 1981. godine u Sarajevu. Po završetku Srednje škole primijenjenih umjetnosti 1999. godine odlučio se baviti crtanjem stripova. U predstojećim godinama objavljivao je radove u skoro svim časopisima u domovini, a u inostranstvu u samo nekoliko – i to mahom zahvaljujući uspjehu njegovog strip lika „Amnezija, super junak sa problemom s pamćenjem“. Radi kao dizajner i ilustrator u izdavačkoj kući Šahinpašić u Sarajevu.

 

40. Ozren Miždalo rođen je zime gospodnje 4. februara 1982. godine u Zadru, Hrvatska. Crta još od malih nogu, kada mu omiljene igračke postaju drvene bojice i brzo otkriva svoju prvu ljubav, strip. Osnivanjem strip kluba “Andrija Maurović” u Kotoru dobija priliku da tu ljubav razvije u potpunosti. Učestvovao je u kreiranju strip fanzina “Panćofi” i učestvovao u velikom broju izložbi i akcija. Bio je urednik radio-emisije “Deveta Zona” na radio Kotoru koja se bavila devetom umetnošću i njenom istorijom. Kasnije je bio jedan od osnivača “Centra za afirmaciju stripa”, Udruženju crnogorskih strip autora , i jedan od pokretača elektronskog magazina “Zona 9”. Radio je stripove i ilustracije za razne časopise, listove i magazine, kao što su: “Dan”, “Karampana”, “Onogošt”, “Ćakulona”, dječije časopise “Cvrčak”, “Biseri” i “Čarobnjak”. Ilustrovao je udžbenik fizike za 1. razred gimnazije, udžbenik latinskog za 3.razred gimnazije, i udžbenik maternjeg jezika za 6.razred osnovne škole. Dobitnik je druge nagrade za ilustraciju na 10. Balkanskoj smotri mladih strip autora u Leskovcu. Još uvijek živi i radi u Kotoru.

 

33. Ivan Šainović rođen je 30.1.1974. godine u Beogradu. Strip crtač je, concept artist, ilustrator i kolorista.

 

6. Damjan Mihailov rođen 27.08.1984. godine u Skoplju, Makedonija, gde i danas živi i radi. Godinama odoleva diplomiranju na arhitektonskom fakultetu. Trenutno je zaposlen kao glavni animator crtane serije “Ednooki”, a osim toga se bavi i izradom ilustracija i stripova. Jedan je od administratora makedonskog internet strip portala www.makstripovi.com.

 
Studio Mediaweb