Prijavi se
Advertisement
 

Pretraga sajta

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Nit umetnosti PDF Štampaj E-pošta
 naziv: Nit umetnosti
autori: Ivana i Gradimir Smuđa
format: prošireni A4
povez: tvrdi
broj strana: 200
štampa: kolor
pismo: latinica


Integralni album Nit umetnosti u izdanju System Comicsa sadrži dva toma mini strip-serijala Nit umetnosti Ivane i Gradimira Smuđe.

Strip prikazuje protagonistkinju Lunu koja sa svojim nestašnim mačkom sledi crvenu nit na koju je slučajno nabasala i tako otkriva važne etape, dela i aktere istorije umetnosti, poput pećine Lasko, Leonarda Da Vinčija, Mikelanđela, Velaskeza, sve do Pikasa… Kratki razgovori i dogodovštine sa svakim od velikih majstora slikarstva Lunu su učinile neposrednim učesnikom u izradi monumentalnih umetničkih dela, otkrivajući tako čitaocima, poput bukvara istorije umetnosti, osnovne karakteristike i stil svakog od umetnika pojedinačno.

Zahvaljujući iskustvu koje je imao u jednoj etapi svoje karijere reprodukujući dela velikih majstora, Gradimir Smuđa na detaljan način dočarava njihove univerzume koje tako dobro poznaje. Njegova ćerka Ivana, istoričar umetnosti, strukturisala je delo tako da album prikazuje ne samo velike majstore slikarstva i njihova dela u istorijskom nizu, već i njihove međusobne veze i uticaje. Crvena nit, koja povezuje slavne umetnike i služi Luni kao putokaz, pruža ogromnu didaktičku vrednost ovom albumu koji je već po objavljivanju svrstan u remek-dela Devete umetnosti. 


Gradimir Smuđa, rođen je 1956. godine u Novom Sadu. Nakon završenih studija na Akademiji umetnosti u Beogradu, bavi se karikaturom za novosadski list Dnevnik. Devedesetih godina seli se sa porodicom u italijanski grad Luku, gde predaje i bavi se slikarstvom. U svet stripa ulazi tek 2003. godine prvim tomom serijala Vinsent i Van Gog koji doživljava veliki uspeh u Francuskoj i Evropi. Nakon toga, objavljuje serijale Kabare muza i Nit umetnosti. Uprkos relativno malom broju objavljenih serijala, talenat i crtačko majstorstvo Gradimira Smuđe čine ga jednim od najznačajnijih strip autora svoje generacije.

Ivana Smuđa je rođena u Novom Sadu 1986. godine. Sa navršenih osam godina seli se sa porodicom u Luku, gde završava umetničku školu i Evropski institut za dizajn 2009. godine. Nit umetnosti je njen prvi objavljeni strip album. Bavi se režijom kratkometražnih filmova i muzičkih i reklamnih spotova u Milanu, u iščekivanju da snimi svoj prvi dugometražni film.
 
Studio Mediaweb